Inglourious Basterds (Soysuzlar Çetesi): Film incelemesi

Merhabalar dostlarım, bugün size absürt ve şiddet içerikli savaş, aksiyon belki biraz da komedi filmi olan Inglourious Basterds filminden bahsedeceğim. İlk olarak filmiN konusundan başlayayım. Film 2.Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından kuşatma altında olan Fransa’da geçiyor. Yahudi bir ailenin kızı olan Shosanna ailesinin Naziler tarafından katledilmesine tanıklık ediyor. Ardından kaçarak Paris’e yerleşip yeni bir kimlikle hayatına devam ediyor ve sinema işletmeye başlıyor. Öte yandan Avrupa’nın farklı bir ülkesinde kendi askerlerini Nazilere karşı örgütleyen yahudi Teğmen Raine amacına ulaşmak için çeşitli planlar kurmaktadır. Shosanna ,Teğmen Raine’nin ve Nazilerin yolları bir noktada kesişir. Ve bu olaylar silsilesi ilginç bir şekilde son bulur.

Film hakkında teknik bilgilere bakalım. Filmimiz 2 saat 33 dakika ama izlerken sıkılmıyorsunuz yani akıcılığı olan bir film bence. Akademide 8 dalda aday gösterilen ve en iyi film ödülünü kazanan bir Tarantino filmi. Aynı zamanda Christoph Waltz’ı dünya sinemasına tanıtan bir film. Ve güzel bir propaganda filmi olmuş diyebilirim.

Şimdi de size film hakkında ilginç bilgiler vereceğim ve filmdeki birkaç sahnenin altında yatan incelikleri açıklayacağım. 1-)Tarantino, Soysuzlar Çetesi’nin senaryosunu filmin çekimlerinden yıllar önce yazmaya başladı fakat sonra Kill Bill projesine öncelik verince filmin çekim tarihini erteledi. Yani senaryo yaklaşık olarak 10 senede yazılmış. 2-) Zalim SS Subayı Hans Landa karakteri için ilk düşünülen isim DiCaprio’ydu fakat daha sonra Tarantino, bu karakterin Akıcı almanca konuşabilen bir karakter olması için rolü Christoph Waltz’a verdi. İyi ki bu rolü Christoph Waltz oynamış çünkü muazzam bir performans sergiliyor. Bu rol onun için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Ayrıca filmde 3 dili (fransızca, almanca, ingilizce) çatır çatır konuşurken italyancayı da çok güzel vurgulayarak konuşuyor. Yukarıda da dediğim gibi bu film Christoph Waltz’ın ilk sinema filmi deneyimi. 3-) Film ilk tamamlandığında 3 saat 10 dakika olarak çıkacakmış ama bazı bölümleri kesilmiş. Ayı Yahudi” lakaplı Donny Donowitz’in beyzbol sopasının hikayesi kesilen kısımların başında geliyor. 4-)  Hans Landa’nın, Bridget Von Hammersmark’ı boğduğu sahnede, Hammersmark’ı boğan eller Christoph Walt’un değil yönetmen Tarantino’nun elleriydi. Ayrıca filmdeki birkaç sahnede Tarantino’nun ayak fetişine vurgu yapılmış. 5-) Şimdi izleyen herkesin mutlaka aklına kazınan ‘drei gläser!’ sahnesini konuşalım. Masada 5 kişi var. binbaşı barmenden scotch ve temiz bardaklar istediğinde barmen “kaç bardak” diye soruyor. Hicox önce “fünf” diyor. onu duyan binbaşı hemen “ben istemem” diyor. Hammersmark’ın scotch içmeyeceğini biliyor ve kendisi de istemediğinde geriye 3 bardak kalacağını hesaplıyor. Almanların farklı işaret ettiği sayılar 1, 2 ve 3 fakat 4 ve 5’i almanlar da diğerleri gibi yapıyor. Özetle Hicox’un parmakla 3 işaretini alman gibi yapmayıp kendini ele vermesi binbaşının planladığı bir şey. Şu sahnedeki diyaloğa, detaylara, oyunculuklara bakıp hayranlık duymamak mümkün değil.

Bu bağlantıda Almanların sayıları nasıl gösterdiğini anlayabilirsiniz. 6-) Bu vereceğim detayı ben de izledikten sonra öğrendim ve çok hoşuma gitti. Albay Hans Landa’nın Shosanna için tercih ettiği tatlı, onu denemek için oynadığı oyunun bir parçası aslında. Strudel 2.Dünya Savaşı dönemlerinde domuz yağı ile yapılan bir tatlıydı. Albay bu tatlıyı üzerinde kaymak ve yanında süt ile sipariş edip Shosanna’nın yemesi için ısrar ediyor. Yahudilik inancına göre içinde et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri bulunduran bir şey yemek yasak ama bu tatlı tam olarak böyle sipariş ediliyor. Shosanna tedirginlik içinde tatlıyı yemek zorunda kalıyor. Albay kızın yahudi olup olmadığını anlamış mıdır orası biraz tartışma konusu.

Yazımı bitirirken şunları eklemek istiyorum. Filmdeki diyaloglar uzun ama hiçbiri sizi sıkmıyor. Diyalogların sonunun nereye varacağını merak ediyorsunuz. Bu da merak duygusunu hep ön planda tutuyor. Filmin kurgusu ve müzikleri çok başarılı. Filmin sonu da gayet başarılı. Tarantino 2. Dünya savaşına kendi yorumunu getirmiş. Oyunculuklar genel anlamda güzel tabiki de burada tahtın sahibi belli: Christoph Waltz.

Yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler dostlarım. Umarım yazımı ve filmi beğenirsiniz sağlıcakla kalın 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir