True Detective: Sezon 1 incelemesi

Merhabalar dostlar, bugün sizlere izlediğim tartışmaşız en güzel dizilerden biri olan True Detective dizisinden bahsedeceğim. Belki aranızda izleyenler vardır ama şu zamana kadar izlemeyenlerin bu yazıyı okuduktan sonra bir şans vereceklerini düşünüyorum. İlk olarak dizi hakkında genel bilgileri hızlıca öğrenelim.Dizimiz 3 sezondan oluşuyor ve her sezonun senaryosu birbirinden tamamen bağımsız . Her sezonda oyuncu kadrosu tamamen değişmekte yani herhangi bir sezonu izleyip kalan sezonları izlemeyebilirsiniz. 8 bölümden oluşan ilk sezonda Louisiana’da 17 yıl boyunca bir seri katili yakalamak için iz süren 2 cinayet masası dedektifinin sıra dışı öyküsü anlatılıyor. Bu 2 dedektifi Matthew McConaughey ve Woody Harrelson canlandırıyor. Baş karakterler birbirlerinin zıttı olarak yaratılmışlar diyebiliriz .Rust olağan dışı bir geçmişe sahip, yalnız, alkolik ve felsefi aforizmalara kafa patlatan filozof karakterimiz; Martin ise aile babası, gerçekçi ve sıradan bir figür. Aslında bu zıtlık dizi boyunca çatışmaya sebep oluyor ve izleyiciyi dizinin içinde tutmayı başarıyor.

Matthew McConaughey’nın canlandırdığı dedektif Rust Cohle karakterinden beğendiğim birkaç aforizma yazacağım.

‘Bence insan bilinci evrimde trajik bir şekilde ilerledi. Çok fazla bilinçlendik. Doğa kendinden bağımsız bir bakış açısı yarattı. Bizler doğa kanunlarına göre var olmaması gereken yaratıklarız. Hepimiz bir yanılsama içindeyken, duyusal deneyimler ve hislerin gelişimi sayesinde birey olduğumuzu sanan fakat, aslında bir hiç olan bireyleriz.’

Zaman düz bir çemberdir. Yaptığımız ya da yapacağımız her şeyi tekrar yapacağız, tekrar, tekrar ve tekrar. Sonsuza kadar.

Eğer bir insanı doğru yolda tutan tek şey ilahi mükafatsa, o kişi adinin tekidir.

Ve size diziyi izlemeden önce spoiler içermeyen bazı ilgi çekici bilgileri vereyim, ben bunları diziyi izledikten sonra öğrenmiştim. Matthew McConaughey, Rust Cohle rolü için 450 sayfalık analiz yazmış ve karakter değişimine oldukça detaylı çalışmış. Dizide geçen sorgu sahnesinde Rust polislere ifade verirken sigara ve alkol tüketiyor. Alkol tüketmesinin nedeni alkollüyken verilen ifadenin mahkemede kullanılamaz olması o yüzden bilerek ifade vermeden önce polislerden sigara ve bira istiyor. Matthew McConaughey, Interstellar’ ın çekildiği sırada aynı zamanda True Detective’in de çekimlerine katılıyordu. Nolan, söylediğine göre bu durumdan hiç hoşnut değilmiş ama izin vermeye karar vermiş. İyi ki de vermiş. Polisiye/suç dizilerinin belki de en kalıpların dışında karakteri oluşmuş. Son olarak, ki bu oldukça garip, Woody Harrelson gerçek hayatta ateist olmasına rağmen muhafazakar bir hristiyan olan dedektif Martin rolünü oynuyor aynı zamanda gerçek hayatta muhafazakar bir hristiyan olan Matthew McConaughey dizide ateist olan dedektif Cohle rolünü oynuyor .Bunu okuyunca çok şaşırmıştım çünkü ikisi de rollerinin hakkını fazlasıyla vererek oynamışlardı.

Bonus: Aşağıya dizinin açılış müziğini bırakıyorum. Şu ana kadar yapılmış en iyi açılış müziklerinden biri – bence tabi ki! :).

Yazıyı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum umarım diziyi izleyip beğenirsiniz :)))

-MrCelik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir